Wednesday, 13 June 2012

gajet pilihan ku !!!


Lama sudaa  tak meng'update' blog niee
sudah bersawang agak nya
blog aku ini
hohoho


aku nk list kn sikit gajet pilihan aku
& sebab apa aku pilih jenis2 gajet ituu



1ST sekali aku pilih adalah :
IPOD SHUFFLE
kenapa benda nie jadi pilihan aku ??
sebabnya ipod shuffle nie
kecil je
so sesuai la dgn aku
yg gemarkan aktiviti lasak
sebagai contoh aku boleh layan lagu semasa aku hiking
or semasa berjoging
or maybe time main futsal 
hahaha


2ND pilihan aku adalah :
CANON DSLR CAMERA

kenapa canon jadi pilihan aku
kenapa bukan nikon
kenapa bukan sony
kenapa bukan lumix
dan sealiran dengannya
ini kerana
 canon mempunyai banyak pilihan lens
n ramai fotographer terkenal dunia
menggunakan canon


3rd pilihanku :
BLACKBERRY BOLD

aku rasa la bold lagi laju dari model curve
mahupun tourch
aku nk guna BB nie
cz
24jam boleh online dgn benda nie itu je
takde pn motif lain
huhuhu


4th ialah :
SAMSUNG GALAXY

aku nak guna smartphone nie bukan sebagai phone
tp aku nak guna sebagai video game je
:))


last sekali :::
SONY PS3

ps nie macam turun temurun plak
masa ps1 dulu
abg aku yg  pertama yg belikan
masa ps2 plak 
abg aku yg ke-2 plak beli
bila da sampai ps3 nie aku la plak yg kena beli
hohoho

aku rasa tak rugi pn kalau beli ps3 nie
cz ps3 nie boleh wt sebagai player untuk dvd
yg advance nya
ps3 boleh read bluray n 3D disc
huhuhuuhu




ermm 
setakat nie jela dahulu
nanti aku da dapat kumpul semua gajet nie
aku update plak kt sini eh


sehingga berjumpa lagi

peaceee yoooo !!!
:)))



Monday, 19 March 2012

kerja ohh kerja




Penjam celik penjam celik
dah 3 bulan dah aku kerja
kerja punya la kerja
masuk pagi keluar malam
bila balik terus je ke rumah
sampai rumah 
mandi n than terus tido

sedangkan dulu
bukan macam nie kehidupan ku
dulu senangtiasa je ada free time
time tuu 
suka ati je nk wt sesuatu
asalkan terlintas je kt otak nie
mesti aku buat punya

tapi sekarang nie
aku dah kerja dah
so 
kelakuanku tak boleh la sama macam dulu

bila dah kerja nie kena la mature kan ???
kalu dulu boleh la nk buat perangai budak2
mature dari segi pergaulan dengan orang sekeliling
itu yang penting sebenarnya

walaupun baru 3 bulan 
sebagai salesman
dah macam2 jenis orang aku jumpa
tak kira la tua or muda
yang tua dengan karenahnya
yang muda dengan perangai tersendiri
yang melayu dengan panas baran nya
yang cina dengan langsi nya
yang india plak suka2 je nk complain
biasa la manusia kan
macam2 ragam nya
biasa la tuu
ini semua akan mematangkan kita

yang paling best bila jumpa customer
yang berasal dari kelantan
bila dah kelantan tuu
satu negeri la dengan aku
hahaha
first sekali cakap formal la
semasa tengah serve customer nie
terpeleok jugak bahasa kelantan ku
kalau dah nama kelantan sama kelantan
'kecek kelate jela'
(wt belik lidoh jh kecek kot luar nih)
hahahahaa


yang paling susah nk serve
pekerja asing
tenaga import dari vietnam
hanya tahu cakap 'how much' je
maybe cikgu bahasa inggeris dia
sempat ajar setakat tu je kot
hahahaa



setakat nie jela dulu eh
pengalaman kerja aku
lain kali aku tulis story yang lain plak
daaaaaa !!!!!!

Wednesday, 7 March 2012

peralatan hiking yg aku fokus !!!!





nak g hiking bulan depan
tapi aku da sibuk duk cari kelengkapan da

bukan aku x penah hiking before this
tapi saja je nak complete kan cikit
biaq nampak macam hikers cikit
hohoho

kalau sebelum nie panjat gunung 
guna beg biasa je
tapi
selepas nie harap 
buleshh la guna beg hiking


contoh beg yg aku guna before this



contoh beg yg akan ku guna after this



selimut benda yg wajib bawak
kalau x bawak kesejukan la jawab nya


sebelum nie selimut nie yg aku guna



maybe lepas nie aku guna 
yg nie plak


yang nie aku nk rembat
kt tempat kerja aku je
hahaha (jahat nya aku)



lagi 1...kasut
yg nie yg paling aku fokus
n kompius.. 
aku kompius nk beli samada 

                 yg nie                              or                       yg nie
hope apa yg dirancang
 menjadi kenyataan
:)

daaaaa  ........
         

Friday, 2 March 2012

Pandangan Aku Untuk Mendaki Gunung

Bagi aku equipment yang paling penting untuk mendaki ialah kasut. Keadaan permukaan hutan hujan   mempunyai pelbagai keadaan yang berbeza mengikut altitude serta keadaan cuaca yang sentiasa berubah-rubah. Memilih kasut hiking/treking yang sesuai untuk semua keadaan lembap dan berlumpur seperti di hutan hujan bukanlah mudah. Ciri yang paling penting bagi kasut hiking ialah tapak. Bahagian tapak memain peranan yang paling penting semasa aktiviti mendaki dan menuruni..bunga tapak mestilah kasar dan mampu mencengkam permukaan tanah sewaktu mendaki serta mampu mencengkam sewaktu menuruni. Ini akan mengelakkan pendaki daripada tergelincir dan tergolek.


Ciri-ciri lain ialah kasut mestilah selesa, ringan, lasak, mudah kering dan breathable. Bagi aku kasut yang dipakai mempengaruhi mood pendakian. Kerana hiking adalah satu aktiviti yang robust n drain lot of energy, jadi apa salahnya beli yang lebih sesuai untuk keselesaan kaki kita.


Terdapat pelbagai jenis hiking boot yang ada di pasaran, pelbagai brand ada..kalau brand specialist ni macam Timberland, Columbia ..tapi harganya sangatlah mahal..mencecah rm500-600 sepasang. Terdapat juga brand lain yang lebih murah contohnya Camel Active, Adidas Outdoor, Nike, Police yang lebih murah..anggaran antara rm1xx-2xx . Nak murah lagi cari la yang bundle tapi branded ..harga antara rm4x-6x camtu..tapi pastikan tapaknya berkeadaan baik..sebab susah nak dapat yang bagus, banyak yang tapaknya dah licin. Terdapat juga jenis sandal ,tapi khas untuk hiking..kekurangan hiking shoes jenis sandal ini ialah kurang pelindungan kepada kaki dan juga pacat mudah panjat. Nak murah lagi gunalah kasut getah (kasut noreh) sepasang rm10 saja hehe tapaknya kasar. Kasut jenis ni menjadi pilihan ramai guides, tapi x stylo la..tapi aku rasa kasut getah nie lebih banyak keburukannya berbanding kebaikannya..


Saiz juga penting..elakkan saiz yang ketat atau ngam2 ..sebaiknya belilah yang sedikit longgar, kerana saiz yang ketat akan mendera jari kaki semasa perjalanan menuruni gunung di mana tekanan berlebihan kepada kuku kaki semasa membrek. Ini akan menyebabkan kecederaan yang serius kepada kuku dan jari kaki.


okey laaa 
daaa !!!

Monday, 27 February 2012

setelah sekian lama






setelah sebulan lebih lappy aku di pinjam
tanggal 27/02/2012
lappy ku telah dihantar oleh peminjamnya
dan
tanpa membuang masa
aku terus meng'update'
blog aku nih
datang tempoh sebulan lebih 
tanpa lappy aritu 
aku ada banyak story
yg hendak utk di mory'kan
tapi story 2 da basi da
malas la aku nk story
.......

tunggu cerita bulan april la eh
bulan april nih aku nk g hiking 
Gunung Datuk , Rembau

hohoho




daaaaaaa!!!!!